Kolme rektori stipendium

2017. aasta sügisel kuulutasid Tartu Ülikooli, Läti Ülikooli ja Vilniuse Ülikooli rektorid välja ühise stipendiumikonkursi, millega soovitakse edendada eesti, läti ja leedu keele ning kultuuri õpetamist ja õppimist. Stipendiumi suurus on 2000 eurot. Ülikoolid annavad stipendiumi välja kordamööda, 2023/24. õppeaastal teeb seda taas Tartu Ülikool.

Kandideerima on oodatud Tartu Ülikooli, Läti Ülikooli ning Vilniuse Ülikooli kõikidel õppekavadel ja õppeastmetel täiskoormusel õppivad üliõpilased (sh väliskülalisüliõpilased, kes käesoleval õppeaastal õpivad vastavas ülikoolis nii sügis- kui ka kevadsemestril), kes valdavad ühte Balti riikide keelt tasemel C1 ning teisi keeli vähemalt tasemel A2. 

Konkursil hinnatakse kandidaate kolmes voorus, pöörates eraldi tähelepanu nii suulisele kui ka kirjalikule väljendusoskusele. Lõppvoorus osaleb igast ülikoolist kolm parimat tudengit, kes on välja valitud komisjoni poolt.

 

2023/24. õppeaasta

Image
Henri Pokk
Henri Pokk (autor: Andres Tennus)

 

23. veebruaril kuulutatu Tartu Ülikooli vabariigi aastapäeva kontsertaktusel seitsmendat korda toimunud kolme rektori stipendiumi konkursi võitjana välja Tartu Ülikooli magistrant Henri Pokk. Loe edasi siin

 

 

 

 


2022/23. õppeaasta

Image
Elmar Gams

10. märtsil Leedus Vilniuse Ülikoolis toimunud konkursi lõppvoorus valis komisjon võitjaks Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi neljanda aasta doktorandi Elmar Gamsi, kes osales konkursil teist korda. Loe edasi siin.

 

 

 

 


2021/22. õppeaasta

Image
Kolme rektori stipendiumi konkurss

28. aprillil Riias Läti ülikoolis toimunud konkursi lõppvoorus valis komisjon võitjaks Vilniuse ülikooli leedu filoloogia ja läti keele bakalaureuseõppe 3. kursuse üliõpilase Gabrielė Aputytė, kes osales konkursil teist korda. Loe rohkem siit.

 

 

 


2020/21. õppeaasta

Image
kriss_kapenieks

14. mail Zoomis toimunud konkursi lõppvoorus valis komisjon võitjaks Krišs Kapenieksi – Läti Ülikooli doktorikraadiga lõpetanud ajaloolase, kes jätkab õpinguid balti filoloogia magistriõppes ja töötab Läti Sõjamuuseumis teadurina. Leedu ja eesti keelega seob teda nii tugev isiklik kui ka professionaalne suhe. Loe edasi siin.

 

 

 

 

 

 

 

 


2019/20. õppeaasta

Image
saule kubiliute

11. märtsil 2020 pärjati Vilniuse ülikooli kirikus 3 rektori stipendiumi konkursi võitja Vilniuse ülikooli poliitikateaduse ja rahvusvaheliste suhete tudeng Saulė Kubiliūtė.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2018/19. õppeaasta

Image
lauris grins

Teise 2000-eurose 3 rektori stipendiumi võitis 4. märtsil 2019 Riias Läti ülikoolis toimunud lõppvoorus TÜ kirjandus- ja teatriteaduse magistrant Lauris Grins.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2017/18. õppeaasta

Image
milda dailidenaite

Esimene 3 rektori stipendium anti välja Tartu Ülikoolis õppeaastal 2017/2018. Selle võitis TÜ eesti ja soome-ugri keeleteaduse tollane magistrant Milda Dailidėnaitė.  Dailidėnaitė omandas eesti keele Vilniuse Ülikoolis, läbides eesti ja leedu keele bakalaureuseprogrammi, ning jätkas eesti keele ja keeleteaduse õpinguid Tartu Ülikoolis. Vaata videointervjuud Tartu Postimehes (23.02.2018).

Eesti keele kursused

Läti keele kursused

Leedu keele kursused

Loengukursus „juudiküsimusest“ Vene impreeriumis

Tuscia Ülikooli (Viterbo, Itaalia) professor Alessandro Cifariello peab lühikese venekeelse loengukursuse juudiküsimuse ajaloost Venemaal.

Tšehhi ülikooli professori külalisloengud vanavene-teemadel

Palacký Ülikooli (Oloumuc, Tšehhi) prof Jitka Komendová peab aprillis maailma keelte ja kultuuride instituudis neli vanavene-teemalist külalisloengut.

Külalisloeng venekeelsest teatrist 2023. aastal

Etenduskunstide uurija prof Natalia Skorokhod peab 15. aprillil kell 16.15 külalisloengu teemal „2023. aasta venekeelse teatri peeglis: aktuaalsed vormelid, teemad, tegelased, ideed ning emotsioonid“.