Professor Daniel Sävborg 50

Õnnitleme prof. Daniel Sävborgi 50. sünnipäeva puhul!

Sel laupäeval tähistab oma 50. sünnipäeva Tartu Ülikooli skandinavistika professor Daniel Sävborg – mees, kelle teadustöö on paljus seotud üleloomulike olenditega.

Professor Sävborgi põhilised uurimisvaldkonnad on vanapõhja filoloogia ja folkloristika. Ta on rohkearvulistes publikatsioonides käsitlenud paljusid keskaegsesse Põhjamaade kirjandusse puutuvaid probleeme. Muuhulgas on ta kirjutanud Euroopa mõjudest õukondlikule kultuurile ja kirjandusele 13. sajandi Norras, üleloomulikest motiividest Islandi saagades, muinasgermaani rahvaste luulekunsti tekke ajaloolistest ja kultuurilistest põhjustest, suhetest filoloogia ja folkloristika vahel vanapõhja kirjanduse uurimises ning Edda-luule dateerimist. Lisaks vanapõhja teemadele on ta tegelenud retoorikaga, õpetades sellesisulisi kursusi nii Uppsala kui ka Tartu ülikoolis.

Professor Sävborg on olnud mitme erialadevahelise loengu- ja seminarisarja eestvedaja Tartus, nende hulgas on nii skandinavistika enda seminarid kui ka üldisemalt vanemat ajalugu ja kirjandust käsitlev seminarisari «Pre-modern Seminar», mille tuntus ei piirdu kaugeltki mitte ainult skandinavistika osakonna ega filosoofiateaduskonnagagi. Tänu temale jätkati iga-aastase Gustav Adolfi päeva tähistamise traditsiooniga Tartu ülikoolis, mis vaibus pärast professor Stig Örjan Ohlssoni lahkumist, ning Tartut on külastanud väga arvukalt külalisi välisülikoolidest.

Daniel Sävborg on juhtinud mitut rahvusvahelist koostöövõrgustikku, sh Austmarr Network ja Old Norse Folklorist Network, korraldanud Tartu skandinavistika publikatsioonidesarja Nordistica Tartuensia väljaandmist ning olnud mitme teaduskonverentsi ja -seminari peakorraldaja. Oluline tunnustus tema teaduslikule tegevusele on Eesti teadusagentuuri eraldatud personaalne uurimistoetus 2014.–2017. aastaks.

Loe lähemalt TTartu Ülikooli ajakirjast Universitas.

Hourglass

What are different aspects of the sixth mass extinction?

Kadri Voorand

Musician Kadri Voorand to be the new Professor of Liberal Arts at the University of Tartu

Näitus iiri luuletajast W. B. Yeatsist

Exhibition on W. B. Yeats