Kohtumised üleloomulike olenditega vanapõhja saagades ja Põhjamaade folklooris

Uurimisvõrgustiku Old Norse Folklorists Network järjekorras neljas sümpoosion käsitleb kohtumisi üleloomulike olenditega vanapõhja kirjanduses ja hilisemas Skandinaavia folklooris.

Image
troll mot st olav i floda kyrka

Keskajal ja varasel uusajal elanud inimeste kogemusmaailmas ei figureerinud mitte ainult teised inimesed ja ümbritsev igapäevareaalsus, vaid selles oli oma kindel koht ka teispoolsusel ja üleloomulikel olenditel. Sellega seotud uskumuste uurimisega on seni tegelenud eeskätt folkloristid, kasutades selleks 19. ja 20. sajandil kogutud allikaid. Vanapõhja saagade uurijad on selle valdkonnaga tegelenud aga võrdlemisi vähe, keskendudes pigem saagade  ”realistlikele” joontele. Samas on ka saagakirjandus täis inimeste kohtumisi trollide, kodukäijate ja sahvris elutsevate müstiliste olenditega ning selle uurimine saab folkloristlikust perspektiivist ainult võita. Tihedamast dialoogist saaksid võita ka Skandinaavia ja Eesti kirjandus- ja kultuuriteadlased, kelle ühine kultuuriruum seab omavaheliseks koostööks suurepärased eeldused.

Tartu Ülikooli Skandinavistika osakonna rootslasest professor Daniel Sävborg on juba viimased viis aastat tegelenud folkoristika ja vanapõhja filoloogia teineteisele lähendamisega. Ühtlasi on ta teinud tööd ka selle heaks, et tõsta Skandinaavia teadlaste seas teadlikkust Eestiga seotud allikatest ning siin leiduvast kompetentsist, mis lubab vaadelda vanapõhja saagasid põhjamaise, soome-ugri ja slaavi rahvausu kontekstis. Neid püüdluseid on PUT-projektirahastuse kaudu (Encountering the Otherworld in Medieval Nordic Literature - New Perspectives (PUT479), ) toetanud ka Eesti Teadusagentuur.

10-12. detsembril korraldatakse Tartu Ülikooli Skandinavistika osakonna juures teaduskonverents pealkirjaga „The Ontology of Supernatural Encounters in Old Norse Literature and Scandinavian Folklore“. Konverentsi põhiteemaks on küsimus, kuivõrd võidi üleloomulikke sündmusi käsitlevate lugude taga näha peitumas n-ö reaalset kogemust ning mis laadi olemust või olemisviisi üleloomulikele olenditele omistati. Konverentsi raames peavad ettekandeid 29 oma valdkonna asjatundjat 12 riigist, nende seas ka Eesti teadlasi nagu Ülo Valk ja Mart Kuldkepp. Üritust rahastatakse Eesti Teadusagentuuri poolt.

Informatsiooni konverentsi kohta saab järgnevatelt inimestelt:

Professor Daniel Sävborg
Dr Mart Kuldkepp
Konverentsi sekretär Kristel Pallasma

Kadri Voorand

Musician Kadri Voorand to be the new Professor of Liberal Arts at the University of Tartu

Doktorantuur

Career conference „To new hights with a PhD degree!“

Rahvusvaheline Ulmeuuringute Ühingu suur aastakonverents 07.-11.05.2024

Science Fiction Research Association annual conference at University of Tartu