Tartus algav konverents vanausuliste keelest ja kultuurist viib Peipsimaa südamesse

6.-8. oktoobrini 2022 toimub Tartus rahvusvaheline konverents "Vanausuliste keel ja kultuur", kus osalevad nii vanausu uurijad kui ka vanausulised. 

Konverentsil "Vanausuliste keel ja kultuur" keskendutakse Eestisse ja teistesse riikidesse enam kui 300 aastat tagasi põgenenud vene vanausulistele, kes on veel suutnud säilitada oma murdekeele ja traditsioonilise kultuuri ning pakkunud seetõttu huvi paljude maade uurijatele. Üritust korraldavad Tartu Ülikooli slavistika osakonna vanausuliste uurimisrühm ja Eesti Rahva Muuseum koostöös Vanausuliste Kultuuri- ja Arendusühinguga

"Seekord on ettekanded pühendatud Eestis ja Lätis tegutsenud tuntud ikoonimaalija Gavriil Frolovile, vanausuliste kirjalikule pärandile ja selle mõjule, vanausuliste kajastamisele meedias ja suhetele riiklike struktuuridega 1920. aastatel Lätis, silmapaistvatele naistele Eesti vanausuliste seas, vanausuliste rahvakalendrile ja pühadele. Keeleuuringud käsitlevad teiste keelte mõju vanausuliste murdekeelele, fraseoloogia säilimist, hääldamisnorme, nimetuste variatiivsust, olmekäitumisnorme ja nende peegeldust keeles," kommenteeris slavistika osakonna emeriitprofessor Irina Külmoja. Räägitakse ka Tartu Ülikooli töörühma põhiprojekti  vanausuliste rahvakultuuri leksikoni koostamise  probleemidest. 

Ettekanded peetakse 6. oktoobril Tartu Ülikoolis Jakobi 2 õppehoones ruumis 110 ning 7. oktoobril Eesti Rahva Muuseumi raamatukogus. Samal päeval toimub raamatukogu ees kirjaniku, vanausulisest raamatuillustraatori ja puuikoonide nikerdaja Pavel Varunini lubokkide ehk raamatuillustratsioonide töötuba ja näitus. 8. oktoobri ettekandepäev leiab aset Kolkjas Peipsimaa Külastuskeskuses.

Üritusel osalevad vanausu uurijad Eestist, Poolast, Leedust ja Lätist, samuti Eesti vanausulised. Töökeeleks on vene keel ja osalemine on tasuta. 

Vanausuliste keelele ja kultuurile pühendatud konverentsid toimuvad Tartus alates 1999. aastast iga nelja kuni viie aasta tagant. Tänavune konverents on järjekorras kuues ja seda toetavad EV Kultuuriministeerium, Rahvakultuurikeskus (Peipsiveere pärimuskultuuri toetamise programm), ERM ning TÜ humanitaarteaduste ja kunstide valdkond.

Tutvuge konverentsi programmiga

 

 

Loengukursus „juudiküsimusest“ Vene impreeriumis

Tuscia Ülikooli (Viterbo, Itaalia) professor Alessandro Cifariello peab lühikese venekeelse loengukursuse juudiküsimuse ajaloost Venemaal.

Tšehhi ülikooli professori külalisloengud vanavene-teemadel

Palacký Ülikooli (Oloumuc, Tšehhi) prof Jitka Komendová peab aprillis maailma keelte ja kultuuride instituudis neli vanavene-teemalist külalisloengut.

Külalisloeng venekeelsest teatrist 2023. aastal

Etenduskunstide uurija prof Natalia Skorokhod peab 15. aprillil kell 16.15 külalisloengu teemal „2023. aasta venekeelse teatri peeglis: aktuaalsed vormelid, teemad, tegelased, ideed ning emotsioonid“.